
Papryka w doniczkach – uprawa na balkonie
Papryka to jedno z warzyw, które z powodzeniem można uprawiać w donicy na balkonie. Taki sposób hodowli zresztą staje się coraz bardziej popularny. Decydują się na niego szczególnie właściciele bardzo małych działek. Zazwyczaj szkoda im miejsca na warzywa i wykorzystują go na piaskownicę dla dziecka czy wypoczynek. Przy dobrej opiece i odpowiedniej pielęgnacji wyhodowanie papryki w donicy na balkonie jest jak najbardziej możliwe. My podpowiadamy jak to zrobić.
Papryka
Papryka należy do bardzo szerokiej grupy roślin, która obejmuje jej różne rodzaje i odmiany. Nie każda z tych odmian jest możliwa do uprawy w doniczce. Do tego najlepiej nadają się odmiany karłowate i niskie. Nie wymagają one wiele miejsca anu bardzo głębokich donic. Największą popularnością w uprawie balkonowej cieszą się papryczki chili. W tych klasycznych papryk na balkonie najczęściej uprawia się fioletową Odę.
Papryka do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, który sprowadził ją do nas z Hiszpanii. Wskutek handlu mogli cieszyć się nią również mieszkańcy innych europejskich krajów, jak Francja czy Włochy. Ostrą paprykę szczególnie pokochali Węgrzy, dla których stała się ona wręcz narodowym warzywem.
Papryka należy do rodziny psiankowatych. Jej przedstawiciele pochodzą z gorącej części Ameryki. Roślina przypomina niewielki krzew i osiąga wysokość nie większą niż 100 centymetrów. Owoce papryki rocznej osiągają wielkość około 15 centymetrów. Posiadają grubą okrywę i kolory od czerwieni, poprzez zieleń, żółć i pomarańcz, aż po fiolet. Charakterystyczną częścią budowy kwiatów papryki jest dzwonkowaty kielich. Jego kolor może być zielony, kremowy bądź jasno fioletowy.

Odmiany
Na świece dostępnych jest bardzo wiele odmian i gatunków papryki. W Polsce najbardziej powszechna jest ta pochodząca z Meksyku. To odmiana Bell, która występuje w wielu barwach. Owoce tej rośliny możemy jeść zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Inne ostre odmiany, które często występują w Polsce, to:
- papryka jalapeno,
- tabasco,
- habanero.
Papryka w doniczkach – uprawa
Papryka w doniczkach nie jest aż tak bardzo trudna ani czasochłonna w uprawie. Nie każda jednak odmiana papryki będzie dobrze czuła się w pojemnikach. Do tego najlepiej nadaje się papryczka chili. Z tych o dużych owocach, to zdecydowanie Oda. Donice dla tych papryk powinny mieć pojemność nie mniejszą nić 5 litrów. Najlepiej aby były wykonane z mrozoodpornych materiałów.
Na dno pojemnika wysypujemy warstwę drenażu, a na to żyzne podłoże do uprawy warzyw. Rozsadę papryki wsadzamy do ziemi wraz z całą bryłą korzeniową. Najlepiej na taką wysokość, na jakiej rosła ona wcześniej. Tym sposobem jesteśmy w stanie ochronić paprykę przed chorobami pędu. Glebę w skrzynce warto jest wyściółkować. Można do tego wykorzystać słomę, albo korę ogrodową. Zabezpieczy to roślinę przed parowaniem wody.
Donice z papryką wystawiany na balkon dopiero, gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków. Zazwyczaj jest to koniec maja. Roślina bowiem bardzo źle znosi niskie temperatury. Wcześniej należy sadzonkę zahartować poprzez wystawianie jej na zewnątrz na coraz dłuższe okresy czasu.
Wymagania
Papryka, gdy jest już na balkonie, wymaga zacisznego i ciepłego stanowiska. Potrzebuje sporej ilości światła słonecznego, ale jednocześnie jest wrażliwa na poparzenia. Dobrze jest ją osłonić specjalną siatką cieniującą. Aby papryka dobrze rosła potrzebuje temperaturę w granicach 24-26 stopni w dzień i 16-18 w nocy.
Papryka jest wrażliwa, tak więc nadmiar albo niedobór słońca, deszczowa pogoda i niskie temperatury mogą ja zniszczyć. Szczególnie o odpowiednią temperaturę powinniśmy dbać tuż po posadzeniu rośliny w docelowym miejscu. Należy wówczas regularnie ją podlewać i dbać o wilgotność podłoża. Należy podlewać ją często ale umiarkowanie. Bardziej w gorące dni, mniej w te pochmurne. Do podlewania najlepiej jest używać ogrzanej wody, na przykład takiej, która stała w słońcu. Ta zimna może spowodować opadanie kwiatów i wywoływać choroby.
Pielęgnacja
Paprykę w okresie wegetacji należy systematycznie nawozić, najlepiej raz na tydzień albo dwa tygodnie. Dobrze jest stosować do tego nawóz płynny ekologiczny do warzyw, albo biohumus. Najbardziej należy dbać o nawożenie rośliny podczas zawiązywania się owoców. Trzeba wtedy nawozić fosforem i wapniem.
Systematyczne nawożenie pozwoli uniknąć groźnych dla papryki chorób, takich jak na przykład sucha zgnilizna wierzchołków owoców. Ta przypadłość powoduje gnicie papryki jeszcze zanim dojrzeją jej owoce.
Ważne jest też uszczykiwanie. Robi się to po to, aby zmusić roślinę do bardziej obfitego kwitnienia. Warto usunąć kwiat, który znajduje się w pierwszym rozwidleniu. Przyspieszy to plonowanie. Uszczykuje się wierzchołek papryki.

Zbiór
Papryka jest gotowa do zbioru mniej więcej po 10 tygodniach od posadzenia. Moment, kiedy można ją jeść, łatwo rozpoznać po wybarwieniu owoców. Słodkie odmiany rośliny najpierw mają kolor zielony, poprzez żółty i pomarańczowy, aż do czerwonego. Warto wiedzieć, że już zielone owoce są gotowe do spożywania.
Kolejny super wpis, który tu znalazłam. Mam pytanie, czy można postawić paprykę na balkon wcześniej i przykryć włókniną? Czy rzeczywiście dopiero jak miną przymrozki?