Kapusta ozdobna

Kapusta ozdobna – uprawa, pielęgnacja, aranżacja do zimowego ogrodu

Kapusta ozdobna to jedyna odmiana kapusty, która uprawiana jest do dekoracji. Wykorzystywana jest do wielu kompozycji i w każdej z nich wygląda przepięknie. Bez dolnych partii liści może do złudzenia przypominać różę. Jest trwała, odporna na złe warunki atmosferyczne i łatwa w uprawie. Przede wszystkim można ją zobaczyć w aranżacjach nagrobnych z okazji 1 listopada. Przed świętem zmarłych można kupić ją w doniczce w niemal każdym sklepie ogrodniczym. Mimo, że to kapusta dekoracyjna, to jest też jadalna. Idealnie sprawdza się również jako dekoracja stołów. Więcej o kapuście ozdobnej do przeczytania w poniższym artykule. Serdecznie zapraszamy.

Kapusta ozdobna

Naturalnym środowiskiem kapusty ozdobnej jest południe Europy i Azja. Uprawiana jest ona jako roślina jednoroczna, ewentualnie dwuletnia. Jej wysokość to maksymalnie 50 centymetrów. średnice rozety są naprawdę różne i zależą od odmiany. Wahają się jednak między 15, a 30 centymetrów. W odróżnieniu od klasycznej kapusty jadalnej, roślina ta nie wytwarza kapuścianej główki.

Jej główną ozdoba są sztywne liście, które przybierają kolor od białego, poprzez różowy, aż po fioletowy. Uznaje się, że najpiękniejsza barwa kapusty ozdobnej to ta purpurowa. Gdy jest mróz, jej kolor jest jeszcze bardziej intensywny.

Kapustę ozdobna wykorzystuje się w kompozycjach kwiatowych. Można zauważyć ją w bukietach, wiązankach  ślubnych i aranżacjach nagrobnych. Jej zastosowanie jest naprawdę szerokie. Ostatnio coraz częściej można spotkać ją na cmentarzu zamiast klasycznych chryzantem.

Biała kapusta ozdobna
Źródło: Pixabay

Odmiany

Odmian kapusty ozdobnej jest około trzydziestu. Najpopularniejsze z nich przypominają wyglądem kapustę jadalną. Należą do nich:

  • Osaka F1 – White, Pink, Red. Ta grupa idealnie nadaje się do uprawy doniczkowej. Dorasta do 15 centymetrów wysokości.
  • Kyoto F1 – Red-Green, Violet-Green, White Green. Polecana jest głównie do donic, ale i na gruncie poradzi sobie świetnie.
  • Kamome F1. Przedstawicielki tej grupy osiągają wysokość nawet 25 centymetrów. Wybarwiają się jednak wcześniej niż inne odmiany. Dobrze znoszą niską temperaturę i długo zdobią ogród czy balkony.
  • Tokyo F1. Ta grupa najbardziej ze wszystkich nadaje się do jedzenia.

Uprawa

Kapustę ozdobną rozmnaża się z nasion. Wysiewa się je już w marcu, należy jednak ja okryć. Hodowla rozsady trwa zwykle około 5 tygodni. W tym czasie regularnie ją podlewamy i usuwamy chwasty.

Kapusta ozdobna najlepiej rośnie na podłożu przepuszczalnym. Nasiona lepiej kiełkują w ciemności, zatem dobrze jest przykryć je warstwą podłoża. Jego temperatura, podczas kiełkowania nasion powinna oscylować około 20 stopni. Po ukazaniu się siewek, co ma miejsce zazwyczaj po 10 tygodniach, temperatura podłoża powinna wynosić 15 stopni. Na swoje miejsce rozsadę rośliny przenosi się pod koniec maja. Można ją również rozsiewać bezpośrednio do gruntu od początku czerwca.

Gotowe sadzonki kapusty ozdobnej możemy kupić w sklepach ogrodniczych jesienią. Wtedy roślina wygląda najładniej i nadaje się na jesienne rabaty czy do skrzynek i na balkony.

Wymagania

Kapusta ozdobna lubi stanowiska słoneczne i glebę bogatą w składniki pokarmowe. Nie zimuje w gruncie i jest uprawiana jako roślina jednoroczna. Wytrzymuje jedynie do pierwszego większego przymrozku. Warto pamiętać, że nie sadzi się rośliny na stanowiskach, gdzie w ubiegłym roku rosły inne rośliny z grupy kapustnych. Przeciwnością jest możliwość porażenia tymi samymi chorobami i szkodnikami.

Rozsadę kapusty ozdobnej w gruncie sadzimy pod koniec maja, gdy nie występują już nocne przymrozki. W czasie swojego wzrostu ważne jest, aby roślinę systematycznie podlewać i nawozić. Tylko takim sposobem uzyskamy intensywny kolor. Z drugiej strony nie należy również przesadzać z podlewaniem, gdyż spowoduje to przebarwienie główki.

Do nawożenia rośliny dobrze jest wykorzystać nawozy organiczne, takie jak biohumus czy kompost. Można również klasycznego nawozu mineralnego do roślin ogrodowych.

Warto wiedzieć, że kapusty, które rosną w donicach potrzebują znacznie więcej wody niż te w glebie. ziemia w donicach bowiem szybciej przesycha. Trzeba o tym wiedzieć i pamiętać głównie w lecie, gdy upały dają we znaki nie tylko ludziom.

Różowa kapusta ozdobna
Źródło: Pixabay

Zastosowanie

Zastosowanie kapusty ozdobnej jest naprawdę bardzo szerokie. Wygląda ona pięknie zarówno w jesiennej rabacie w ogrodzie i w donicach na balkonie czy tarasie. Świetnie komponuje się wraz z chryzantemami. Stanowi niepowtarzalną ozdobę ogrodu i domu w okresie między wrześniem a grudniem.

Coraz częściej wykorzystuje się ją w aranżacjach nagrobnych. Kapusta ozdobna czasem zastępuje nawet klasyczne chryzantemy. Spotkać ją również można w nasadzeniach miejskich, przy drogach lub placach.

Nieoczywiste jest natomiast wykorzystanie kapusty ozdobnej z kuchni. Ceniona jest ona nie tylko za swój wygląd, ale także smak. Smakuje podobnie do jarmużu, należy bowiem do tej samej rodziny. Jest jednak zdecydowanie bardziej słodka w smaku. Świetnie nada się do wszelkiego rodzaju sałatek czy surówek. Można wykorzystać ją również do zup jarzynowych.

One thought on “Kapusta ozdobna – uprawa, pielęgnacja, aranżacja do zimowego ogrodu

  1. W życiu nie sądziłam, że kapustę ozdobną można jeść! Coś niebywałego! Dobrze wiedzieć, z pewnością to wykorzystam, bo mam jej sporo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close